PONTI

Feb 2nd, 2020 | By | Category: 2020-02 feb, Recension

Omslag till PontiAv Sharlene Teo
Ponti, 2018
Översättning Amanda Svensson
Rámus, 2019
ISBN 9789186703943, 277 sidor

Vad händer när man säljer sin själ till djävulen ? En urgammal fråga invävd i myternas värld blir levande i denna bok Ponti, skriven av en debutant med rötter i Singapore, Sharlene Teo. Boken har rönt stor uppmärksamhet och prisnomineringar och det kan jag väl förstå, när jag blir indragen i dess starka bildvärld.

Ponti beskriver en hisnande resa genom fyra kvinnoporträtt i två generationer, 70-tal, 2000-tal.

Den gamla myten om skönhetens makt och fördärv börjar i en liten malaysisk by och tar sig vidare till metropolen Singapore och till filmvärldens lockelser och fördärv. Liksom till tonårens kroppsfixering och uteslutning ur gruppgemenskap i nästa livsfas.

Det blir ett högt pris som dessa kvinnor betalar. En kort tid av upphöjd lyskraft som filmstjärna i en skräckfilmstrilogi Ponti, övergår i ett unket förfall där nästa generation, en dotter, får bära besvikelsens och svekets bördor. Vänskapen finns där som livboj. I två cykler. Men inte ens magiska , mediala krafter kan stå emot sönderfall och iskyla. Hat och självhat når ingen försoning ens inför döden.

Läsningen av denna bok är en berg- och dalbana i nyanser av svart. Ponti, boktitel liksom filmtitel, beskriver ” pontiaker ” mörkrets varelser, spöken, som suger ut allt levande, allt av själ i kärlek, vänskap och relationer. En zombievärld. Språkbilderna rör sig i ytterkanter, absurditeter kan locka fram skratt. Kanske de ändå finns, dessa mörkervarelser ?

Ponti är en utmanande läsning där man kan välja sin tolkning. Handlar det om ett nedslag i kroppsfixering och skönhetsideal, om filmvärldens makt och bedräglighet? Eller är det en bild av den moderna världens förljugenhet och självcentrering där människorna rör sig i magiska sfärer och besvärjelser? Var och en kan välja sin tolkning.

Det tycker jag om och jag tycker den här debutboken är värd att försjunka i och få en del stereotyper i ens tänkande att ifrågasättas. Ser fram emot nästa bok.

GUNILLA LINDBLAD

Sharlene Teo

Sharlene Teo. Foto Elena Heatherwick

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22