POMPEJI

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Robert Harris
Pompeji 2003
Översatt av Leif Janzon
Forum 2005

Robert Harris föddes 1957 och han arbetade som journalist i fjorton år innan han debuterade som skönlitterär författare år 1993 med Faderland som följdes upp med Enigma 1997 och En ängel i Arvchangelsk 2000. Nu har han lämnat vår tid och återvänt till Romarepoken.

Handlingen börjar en het augusti och den vackra Neapelbukten besöks av rika romerska medborgare som har sina lyxvillor där. Sina rikedomar slösar de bort på badorterna Baiae, Herculaneum och Pompeji. Men kommer de att ha det så bra. Vattnet tycks sina, något som tyder på Aqua Augusta, den enorma akvedukt som förser nio städer med vatten, verkar vara skadad. Den ansvarige är ingenjören Marcus Attilius som tar reda på att skadan finns uppe på Vesuvius sluttningar, norr om Pompeji. Han har ett bekymmer till: hans närmaste medarbetare, förmannen Corax, tycks hata honom och vill hindra honom från att sköta sitt arbete. Han har en fiende till i en numera rik och grym frigiven slav vid namn Ampliatus. Denne har saker att dölja och är rädd att Attilius ska avslöja honom.

Det är förutsättningarna för romanen och eftersom vi senkomna känner till vad som hände i Neapelbukten år 79 blir det ännu mer spännande. Och Robert Harris fuskar inte bort någonting. Den genomarbetade intrigen är trogen sin historiska miljö och människorna är inga pappfigurer. Man vill verkligen veta hur det ska gå för dem.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22