POLITISKA MORD

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Göran Rystad
Historiska Media 2004

Böcker om mord på makthavare är inget ovanligt, men Göran Rystad har gjort en kunnig och utförlig sammanställning av människor som tagit till det yttersta argumentet mot styrande och inflytelserika från Julius Caesar via Gustav III till Robert F. Kennedy och dessförinnan hans äldre bror.

Göran Rystad har varit professor i historia vid Lunds universitet samt arbetat vid bl.a. Harvard University. Han är specialist på europeiskt 1600-tal och modern amerikansk historia. Här berättar han ingående och omsorgsfullt om bakgrunden till tretton mord som bottnar i politik. På lättfattlig svenska förklarar författaren mördarens motiv för att ge sig på sin fiende. Samtidigt får man veta mycket om den samtid som kunnat skapa en sådan vrede hos en människa att man tar till detta yttersta steg mot någon som man inbillar sig är en tyrann. Han visar dessutom att politiska mord sällan förändrar samhället till det bättre utan ofta skapar repression.

Förutom redogörelserna för dessa drygt dussinet mord finns en intressant del som handlar om andra presidentattentat i USA.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22