POLIS

Jul 12th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Recension

Omslag till PolisAv Jo Nesbø
Politi 2013
Översättning Per Olaisen
Piratförlaget 2013
ISBN 978-91-642-0412-7, inb, 606 sid

Jag brukar undvika att läsa andras recensioner i förväg av böcker jag själv ska skriva om. Men den här gången råkade jag ramla över några olika, och fick kommentarer av andra som läst boken.

Några tycker ju att boken är alldeles för tjock, och att den är för tillkrånglad. Men andra är av motsatt åsikt. Och jag får, till min egen förvåning, hålla med de senare: jo, många sidor är det och visst skulle man kunna stryka en hel del (det går nästan alltid), men jag läste den snabbt och utan att den kändes motig eller tung.

Jo NesbøOch visst är det många svängar i intrigen. Flera gångar är poliserna och läsaren på det klara med vem den mystiske polismördaren måste vara, men det var förstås fel.

Oslo drabbas av en rad mord där poliser dödas. Mordplatsen är samma som ett tidigare, ouppklarat, mord, och polisen har varit inblandad.  Vad är den gemensamma nämnaren?

“En Harry Hole-thriller” står det på omslaget. Jag vill protesteera mot “thriller”. Spännande, mycket spännande, men i allt väsentligt ändå en polisroman .

Harry, som vi känner honom från en lång rad tidigare böcker, är numera inte polis utan “bara” föreläsare vid polishögskolan. Men hans namn nämns  av kollegerna ett angtal gånger innan han, ca en tredjedel in i berättelsen, ändå kallas in i tjänst som konsult.

En sidoberättelse, men som naturligtvis hänger ihop, är den politiska korruptionen och de två maktspelarna (som är grovt karikerade) som nått sina positioner på kriminella vägar: stadens polismästare och socialchefen, som är polismästarens formelle chef.

De många svängarna i historien skulle kunna vara grunder för flera olika romaner. Men även om allt inte hänger ihop i en enda förklarande berättelse så har de bäringar på huvudstoryn .

Motiv föreläser lektor Hole om på skolan. Vilka motiv finns? Hämnd och hat, förstås. Men också kärlek.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22