POL POTS LEENDE

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Peter Fröberg Idling
Atlas 2006

Den tolfte augusti 1978 landar en svensk delegation från Vänskapsföreningen Sverige Kampuchea, med Jan Myrdal i spetsen i Phnom Penh, Demokratiska Kampucheas huvudstad. Tre år tidigare hade Kambodjas korrumperade lednings störtats av de röda khmererna under Pol Pots ledning. De fick tre och ett halvt år vid makten och lyckades under den tiden avrätta eller svältdöda 1,7 miljoner kambodjaner. Antalet är svårt att beräkna eftersom ingen folkräkning gjorts i landet sedan 1962.

Fröberg Idling sällar sig till raden av skribenter som berättar om terrorn, och han gör det kritiskt och ifrågasättande genom att göra det som Myrdal brukar hävda – gå till läggen och ta fram samtida som kan vittna om offer, bödlar och medlöpare. Alla vill inte svara – Myrdal är en sådan tillskyndare som skrev en bok om hur föredömligt det kambodjanska samhället fungerade under den nya regimen (som störtades sedan Pol Pot-vännerna kommit hem till Sverige igen).

Pol Pots leende är en historia om politiska bedrägerier och självbedrägerier där vänstersvärmare (som för tillfället var i majoritet) gärna såg det vackra i bländverken och ville se ideologiska lösningar på allt.

Pol Pot dog utan att straffas för sina illgärningar. Andra finns kvar och dem har författaren sökt upp i otillgängliga områden för att intervjua dem. Nu ska en FN-tribunal försöka ställa de återstående röda khmerledarna till svars.

Men varför märkte svenskarna, som reste genom landet när mördandet pågick som värst, ingenting? Ett svar kan vara att de endast såg vad de ville se genom sina röda glasögon.

Peter Fröberg Idling föddes 1972 och är utbildad jurist och har arbetat med bistånd i Kambodja.

PEO LUNDIN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22