POJKSOLDATEN

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Andy McNab & Robert Rigby
Boy Soldier 2005
Översatt av Per Olaisen
Forum 2006

Andy McNab (den pseudonym han valde till sin första bok – hans rätta namn är inte känt) var själv pojksoldat i infanteriet och kom 1984 med i 22:a SAS-regementet. Under Gulfkriget ingick han i patrullen Bravo Two Zero (också titeln på hans debutbok) och kom att bli Storbritanniens mest dekorerade soldat. Han avslutade sin karriär inom SAS i februari 1993 och har därefter försörjt sig som författare.

Pojksoldaten var egentligen avsedd att vara en ungdomsbok, men den är en spännande roman som gott och väl tål att läsas av vuxna.

17-årige Danny Watts tänker bli soldat och klarar antagningsproven till officersutbildningen mycket bra. Plötsligt visar det sig att armén inte vill ha honom eftersom hans farfar Fergus Watts, också medlem av SAS, var förrädare. Han bestämmer sig för att konfrontera farfadern och får veta att han inte alls var förrädare. I stället anklagar han en korrumperad chef för spionorganisationen MI6 – som håller ögonen på honom och farfadern som nu måste fly undan folk som vidd döda dem.

Tempot är snabbt, historien spännande och översättningen av Per Olaisen är oklanderlig.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22