POJKPOKERBLUES

Nov 28th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till PojkpokerbluesAv Edward Bunker
Little Boy Blue 1981
Översatt av Einar Heckscher
Lindelöws Bokförlag 2013
ISBN 978-91-85379-59-0, 330 sid

Originalet kom ut 1981, så boken har tagit god tid på sig. Jag kan inte tänka mig att Einar Heckscher behövt drygt 30 år för sitt arbete, även om det måste har varit svårt att översätta det myckna slangspråket. Han har i vissa fall behållit det ursprungliga ordet, t.ex.
”motherfucker”. Det stör inte.

Edward BunkerBoken är baserad på Bunkers eget liv. Hans bokjag kallas Alex Hammond.  Som elvaårig förlorar han båda föräldrarna. Modern lämnar familjen och pappan bor i hyresrum. Denne tror inte han kan klara pojken och lämnar över ansvaret till de sociala myndigheterna. Han
dör strax därefter.

Nu finns det ingen människa Alex litar på. Han är misstänksam och på sin vakt mot  allt som han ser som orättvisor och kritik. Händer något som han väljer att uppfatta som kränkande, exploderar han av raseri och går till angrepp. I viss mån kan han styra sig, men när de onda krafterna tagit över, regerar de. Våldsscenerna är väldigt detaljerade och realistiska, rent obehagliga. Mönstret upprepas, gång på gång, med mindre variationer. Vi får också läsa om andra slagsmål som Alex iakttar utifrån. De är lika detaljerade och målande.

I den sista scenen begår Alex och hans kompis Wedo ett rån för att komma över pengar och  droger. Det blir en duell, nästan i westernstil. Wedo blir svårt skadad. Alex träffas i ena benet, gömmer sig under en bil, men upptäcks och svimmar. Vaknar upp och ser ambulanspersonal runt sig.

En bok som jag sent kommer att glömma. Beskrivningen av Alex vredesutbrott och det blinda raseri de visar på är detaljrika och realistiska. Obehagliga att läsa, men nyttiga när man vill försöka förstå Alex snabba  humörsvängningar.

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22