POJKEN SOM SLUTADE GRÅTA

Jan 19th, 2012 | By | Category: 2012-01 jan, Recension

Omslag till Pojken som slutade gråtaAv Ninni Schulman
Forum 2012
ISBN 9789137136936, Inbunden, 343 sidor

Ninni Schulmans första bok Flickan med snö i håret var mycket lovande. Och när hon nu kommer med sin andra deckare håller hon alla löften som den boken utlovade. Läsaren får fördjupa sin bekantskap med lokaltidningsjournalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra och Christer och deras kollegor.

Precis som i den förra boken är handlingen förlagd till Värmland och allra mest till den lilla staden Hagfors. En av författarinnans många kvaliteter är hennes initierade och intressanta beskrivningar av småstaden, dess miljö och problematik. Det är så att man hör den vackra värmländska dialekten klinga i bokens replikskiften.

En kvinna avlider av de skador hon fått när hennes hus bränts ner. Fler pyromandåd inträffar och polisen Christer Berglund får sommarvikariera som chef. Både ledarskapet och utredningen blir en svår nöt för honom att knäcka. Brotten är hemska, och författaren lyckas förmedla den skräck och vånda som både offer och omgivning drabbas av.

Samtidigt får vi följa både Magdalenas och polisernas familjerelaterade problem. Detta är ju inte något ovanligt i dagens kriminalromaner, tvärtom. Men skillnaden mellan Ninni Schulman och de flesta andra som blandar in karaktärernas känsloliv i handlingen, är att hon lyckas förmedla en känsla av realism och sannolikhet som många andra misslyckas med. Dessa historier blir därmed minst lika spännande som kriminalgåtan.

Ninni Schulman levererar inget nytt på deckarmarknaden, men hon skriver så mycket bättre än de flesta av sina konkurrenter att jag ivrigt längtar efter trean.

NISSE SCHERMAN

Ninni Schulman

Ninni Schulman. Foto Anna Lena Ahlström

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22