POJKEN SOM FÖRSVANN

Jun 20th, 2019 | By | Category: 2019-06 juni, Recension

Omslag till Pojken som försvannAv Cecilia Sahlström
Bokfabriken, 2019
ISBN 9789178350179, ljudbok, 8 timmar 49 min., Uppläsare Maria Lyckow
ISBN 9789178350131, inbunden, 352 sidor

Författaren har arbetat som polis i tjugo år. Hon har tidigare varit kulturvetare men är nu verksamhetsutvecklare på socialförvaltningen. Hon bor i Lund och har därför placerat sina kriminalromaner där.

Där här boken lyssnade jag på. Maria Lyckow gjorde ett gediget arbete som uppläsare, även om jag som alltid blir påverkad av den personen. 

Ett tvåårigt barn försvinner från ett dagis i Lund. Tjugo år senare får kommissarie Sara Vallén in ett tips om fallet. Det finns saker som tyder på att pojken fortfarande lever, men naturligtvis är vuxen nu.

I denna den tredje boken om Sara och hennes arbetskamrater är det just det som är det mest spännande i boken. Jakten på förklaringen till var och hur den lille pojken försvann. Tyvärr upptar den historien en alltför liten del av berättelsen.

Flera mord sker som till en början inte verkar ha någon koppling eftersom de sker i Lund och Falun. Det som kopplar dem samman är att offren har fått ett hakkors inristat i pannan, och det trots att det är både en invandrare och ett par nazister som dödats.

Jakten på mördaren eller mördarna är rätt traditionell läsning. Upplösningen är någorlunda förutsägbar. Det finns ändå ett spänningsdriv i texten som är starkast i bokens inledning för att så småningom tappa i tempo. Tyvärr hade dialogen mått bra av lite mer bearbetning. Saras tvillingdöttrar låter som två barn trots att de är unga vuxna. Jag är osäker på om det beror på uppläsaren.

Cecilia Sahlström tillhör ändå den stora habila författarkadern som skriver läsvärd spänning. Problemet är snarare att de är så många.

NISSE SCHERMAN

Cecilia Sahlström

Cecilia Sahlström. Foto Bengt Alm

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22