POJKEN PÅ ANDRA SIDAN

Sep 9th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Pojken på andra sidanAv  Irene Sabatini
The Boy Next Door 2009
Översatt av Inger Johansson
Norstedts 2010

Vi vet alla hur det står till i Zimbabwe under Mugabe. Det är mot den bakgrunden som Sabatinis kärleksroman utspelar sig. Hon menar att Zimbabwe är ett land där invånarna är eviga optimister trots att landet gradvis är på väg mot kollaps. Det var inte alltid så. När Mugabe kom till makten fanns anledning till optimism.

Sabatini skildrar hur människorna under 20 år gradvis förändrades i ett land som efter självständigheten hamnade på ett sluttande plan, på väg mot dagens kaos.

Irene SabatiniNär Cecil Rhodes styrde sitt Rhodesia var apartheid det som gällde. Vita, svarta och färgade behandlades olika. Nu skulle det bli annorlunda, dessa vita, svarta och färgade skulle vara jämlika i det nya Zimbabwe. Men gamla åsikter är svåra att utrota.

En natt vaknar den svarta flickan Lindiwe Bishop av att grannhuset brinner. Polisen anländer och griper sonen Ian McKenzie, misstänkt för att ta tänt eld på sin styvmor. Han döms till fängelse. Efter några år kommer han ut igen och Lindiwe attraheras av den något äldre unge mannen. Tycke uppstår trots alla varningar från omgivningen – inte minst från Lindiwes far, som hon älskar mycket mer än sin mor – som menar att det är farligt att engagera sig så djupt över rasgränserna. Men parets kärlek överlever trots att Lindiwe hela tiden undrar över vad som egentligen hände när Ians styvmor tändes på.

Sabatini (som i år erhöll Orangepriset för nya författare) berättar om Lindiwes och Ians omtumlande kärlekshistoria mot en fond av makt och våld i både Sydafrika och Zimbabwe.

I ungdomen tror man sig kunna överleva allt. Men det är svårt för ett par där en är vit och en är svart.

Irene Sabatini föddes i Hwange i kolgruvedistrikten i södra Zimbabwe. Hon växte upp i Bulawayo,  studerade psykologi vid University of Zimbabwe och tog sin examen vid Institute of Education i London. Hon har arbetat som lärare i Bogotá, Colombia, varit forskare i Västindien, redaktör i Harare och författare i Genève där hon idag bor.

JAN NYGREN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22