POJKEN I SNÖN

May 6th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till Pojken i snönAv Samuel Bjørk (pseud för Frode Sander Øien)
Gutten som elsket rådyr, 2018
Översättning Niklas Darke
Wahlström & Widstrand, 2019
ISBN 978-91-46-23463-0, 376 sidor

Den tioårige pojken får äntligen vara tillsammans med sin pappa och fiska i en fjällsjö, långt ute i ödemarken. Han får napp på första kastet – men på kroken sitter liket av en ung kvinna klädd i balettkjol och tåspetsskor. Så inleds mördarjakten i den tredje berättelsen om Oslopoliserna Holger Munch och Mia Krüger.

På stranden hittar poliserna en kamera på stativ, riktad mot fyndplatsen. En siffra är inritad i linsen. Efter hand dyker fler liknande, planterade ledtrådar upp. Och fler offer. Tempot är högt, scenväxlingarna många och abrupta, nya och till synes ovidkommande brott tillkommer.

Utöver Munch och Krüger består den samlade styrkan av poliser, rättsläkare och utredare av flera snabbt men ofta väl tecknade individer som nästan alla verkar bättre på att reda ut brott än att hantera sina egna liv, vilket ibland slår igenom i polisarbetet. De i polisdeckare närmast obligatoriska revirstriderna med andrapoliser, internutredare och säkerhetspolis komplicerar arbetet men bidrar också med oväntade perspektiv.

Även om mördarjakten inleds ute i den norska vildmarken leder spåren vidare till helt andra miljöer via Operan och ett sjukhus till skumma advokater med flotta kontor, sunkiga småhotell med kontant betalning som enda krav på gästerna och biktstolen i en liten kyrka. Som läsare hänger man hjälpligt med, de återkommande sammanfattningarna av utredningsläget i polishuset är nödvändiga inte bara för polisarbetet.

Svårare är då att följa när huvudpersonerna ibland jagar sina inre demoner och kämpar med minnen som tränger sig på – vilka ibland spelar roll för utredningen. Den som inte tidigare läst Bjørk gör därför klokast i att läsa trilogin i rätt ordning. För det är han väl värd. Norge fortsätter att leverera riktigt bra kriminalromaner.

LENNART LUND

Samuel Bjørk

Samuel Bjørk. Foto Harald Øren

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22