PLÖTSLIGT SMALL SKOTTET

Dec 6th, 2015 | By | Category: 2015-12 dec, Recension

Omslag till Plötsligt small skottetAv Per Erik Tell
Ultima Esperanza Books, 2015
ISBN 978-91-88263-03-2, 132 sidor

I Skåne månar man om sina bovar och banditer. Med jämna mellanrum dyker det upp nya böcker om gamla skånska brottsfall. Årets utgåva kommer från Per Erik Tell som botaniserat genom århundrandena och hittat fall att berätta om ända ifrån Rypdalsmordet 1656 och framåt till Hurvamorden 1951 och 1952. Bokens innehåll publicerades först i den lokala gratistidningen KristianstadsJournalen och det märks rätt väl att det från början är en journalistisk produkt, mer avsedd för snabb konsumtion.

Per Erik TellEn del av fallen är riksbekanta, som Yngsjömordet 1899. Detta resulterade i att Anna Månsdotter blev den sista kvinnan som lagligen halshöggs i Sverige. Hennes son Per Nilsson, som var delaktig i mordet, benådades, fängslades och släpptes till sist från Långholmen 1913 och dog fem år senare som bokbindare i skånska Hägerstad. Fallet blev en uppmärksammad långfilm av Arne Mattsson, har inspirerat till flera böcker och dessutom förevigats via TV.

TV har förresten varit flitiga med att berätta om flera av de sydliga brottsfallen i den nu 30 år gamla serien Skånska mord, där skådespelaren Ernst-Hugo Järegård gestaltade flera av ogärningsmännen.  Några av dessa brott finns också med i Tells bok.

Eftersom rätt många av berättelserna utspelar sig i gången tid är miljön ofta skogligt mörk och anknytningarna i till krig och örlog är frekventa. Motiven bakom dåden är lätt igenkända och fortfarande vanliga även i nutid. Människan förändras inte så lätt.

En ”lustifikation” i volymen är att Tell lyckats hitta ett antal av de skillingtryck som hastigt och lustigt diktades, trycktes och såldes efter dåden. Där kan man hitta märkliga litterära vändningar och eftersom det var den tidens rimmade och tonsatta kriminalreportage går de att jämföra med dagens aftonpress.

Författaren, journalisten, radiorösten, globetrottern och förre förläggaren Per Erik Tell har flyttat från födelsestaden Ystad och är nu bosatt i Onslunda i Tommelilla kommun. Tell, som är född 1956 är ofta på resande fot och dessa utfärder har resulterat i fyra reseskildringar varav den senaste är boken Läsa, resa, dö (recension i DAST: http://www.dast.nu/recension/lasa-resa-do-reportage-och-reflektioner-fran-varldens-vimmel).

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22