PLAN B

Jan 11th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Plan BAv Jonathan Tropper
Plan B, 2000
Översättning Erik MacQueen
Gilla böcker, 2014
ISBN 978-91-8663451-3, dansk band, 389 sidor

Gilla förlag har gett ut de flesta av Jonathan Troppers böcker, men först nu hans debut.

Det är lättsamma komedier men med allvar i botten, och då blir ju också det roliga bättre.

I debuten är huvudpersonen en 30-årig journalist som drömmer om att bli författare, och kanske är det just hans debut vi läser. Men tro inte att det är en självbiografi.

Huvudpersonerna är fem 30-åringar som hängt ihop sedan universitetstiden. Huvudpersonen Ben är alltså journalist på Esquire, men lyckas aldrig få noveller och artiklar publicerade, nyskild från ett felaktigt äktenskap och drömmer hela tiden om kompisen Lindsay, arbetslös lärare, som han hade ett förhållande med före äktenskapet. Hon är en i kompisgänget, tillsammans med kirurgen Chuck med fabulös framgång hos kvinnor/tjejer. Och där är Alison, advokat som aldrig hittat någon att fästa sig vid eftersom hon är låst i en platonisk kärleksrelation med gängets femte medlem, Jack, som ramlat in i filmvärlden och blivit stor actionstjärna.

Men han har också blivit drogmissbrukare vilket avslöjas på Lindsays 30-årsfest. De fyra bestämmer sig för att konfrontera honom för att få honom att inse att missbruket är farligt. Första konfrontationsförsöket misslyckas totalt, och man får tillgripa plan B: att kidnappa honom och låsa in honom i det fönsterlösa rummet i Alisons föräldrars stuga.

Så, det är vad de funderar över, är de kompisar som försöker hjälpa en kamrat, eller är de ett kriminellt gäng som kidnappat en världsberömd Hollywoodstjärna?

Nu är ju detta en feelgood-roman (finns inget bättre svenskt ord?), ett utmärkt underlag för en romantisk film, så riktigt orolig för att det ska sluta i katastrof är man inte, men komplikationsfritt är det inte, varken legalt (sheriffer och FBI…) eller relationsmässigt mellan de inblandade.

Kul, underhållande, och med en del allvar i botten.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jonathan Tropper

Jonathan Tropper. Foto Elizabeth Parker Tropper

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22