PIZZA AL-QUAIDA

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Staffan Bruun
Schildts 2004

Staffan Bruun är journalist vid Helsingforstidningen Hufvudstadsbladet och bor i samma stad. Hans huvudperson heter Burt Kobbat och är liksom författaren journalist, fast frilansande sådan. Jag fick fatt i Club Domina, den första romanen om honom, för cirka tio år sedan – lite väl sent, för den hade kommit ut redan 1992. Sedan dess har jag varit fast. Detta är den nionde boken i serien om jag inte räknat fel och historien är minst lika dråplig, spännande och skitrolig som den första. Bruuns miljöer i den här är Finland, Sverige och Tyskland. En pizzabagare kidnappas, Kobbat blir efter en del drastiska turer barnvakt åt bagarens son samtidigt som han får i uppdrag att skriva om en känd gammal finsk rockidol som blivit mördad i Helsingborg.

Det är något särskilt med finska författare. De tycks strunta i sannolikheter men lyckas få in läsaren i den underliga värld som är deras och får en att – åtminstone så länge med fånflinande vänder blad – att tro på alltsammans. Det är smått genialt och faktiskt riktigt spännande mellan skratten.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22