PISTOLEN MOT TINNINGEN

Feb 10th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till Pistolen mot tinningenAv Andreas Ericsson
Allena Förlag 2012
ISBN 978-91-979900-3-5, 186 sid

Denna bok kom som e-bok för knappt tre månader sedan och nu finns den i tryckt form på författarens eget förlag.

Den expressiva titeln fick mig att beställa ett recensionsexemplar och dessutom fick den kortfattade beskrivningen mig intresserad. Det handlar om sångaren och låtskrivaren Alex som ser sig som oövervinnelig som frontman i ett av världens största rockband.

Andreas EricssonNär han ska in på scenen en dag drabbas han av krampanfall just som han kommer fram till mikrofonen. Detta beskrivs i korthuggna satser. Sedan låter författaren huvudpersonen dra sig undan rampljuset. Inte nog med det – han isolerar sig helt och tillbringar dygnen i ett mörklagt rum där han ältar sitt liv och tänker på döden i en monolog om tillvarons mening och frågor om hur detta tillstånd ska övervinnas.

Det är inte lätt eftersom Alex är en mycket självupptagen människa. Han är gift far till en dotter men när han inte turnerar super han och vältrar sig i sänghalmen med andra kvinnor. När sjukdomen slår till blir han själv övergiven.

Ericsson är själv musiker (kolla honom gärna på YouTube där han lagt upp filmer där han uppträder) och kan en hel del om turnélivets glädjeämnen och vedervärdigheter. Själv jobbade jag i musiksvängen för 50 år sedan och konstaterar med vemod att tiderna och musikanternas villkor förändrats. Författaren har ett korthugget språk genom hela boken och det känns ibland lite irriterande att inte som läsare få vilopauser. Men han är debutant och om han fortsätter är jag rätt säker på att vissa av kantigheterna kommer att slipas bort.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22