PIPPI & SOKRATES

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Jørgen Gaare och Øystein Sjaastad
Pippi og Sokrates 2000
Översatt av Ulla-Stina Rask
Natur och Kultur 2002

Kanoniseringen av Astrid Lindgren börjar komma upp i varv nu. Här kommer filosofiska vandringar i hennesfotspår, och det är två norrmän som går på tur. Här blir Pippi (egentligen Astrid) antropolog, språkfilosof och en massa annat. Tursamt nog har författarna humor (ett tag misstänkte jag dem för att författa Norsk Hydros bensintävlingar) när de berättar att författarinnan i var och varannan mening anspelar på allmänt och mindre allmänt kända genier inom snart sagt alla områden.

Men det här är rolig läsning. För oss som inte läser om sagorna varje år får Lindgrens citat läsarens mungipor att närma sig öronen – till och med när Gaare och Sjaastad försöker göra Pippis sammanhang till något annat.

Kanske det behövs en bok som denna för att man ska inse att filosofi inte behöver vara så trist som man fick för sig i den gamla pluggskolan. Fast jag anser ändå att dessa norrmän emellanåt hamnat vid sidan av stigen under sin tur.

I ett förord skriver Margareta Strömstedt att Astrid Lindgren klagat på alla referenser till gudar och förkunnare: ”Räcker det inte med att jag är den jag är? En alldeles vanlig bondflicka från Vimmerby som lärt sig både det ena och det andra på de stora haven.”

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22