PETER PANS HEMLIGHET

Sep 2nd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Peter Pans hemlighetAv Michael Katz Krefeld
Originaltitel: Pans hemmelighed, 2009
Översatt av Margareta Järnebrand
Forum, 2010

Läkaren Maja Holm flyttar tillbaka till sin barndomsstad för att få barn och bo med Stig, en ny karl i hennes liv. I området mördas flera småpojkar. Pedofiliskräck utbryter. Jakten på förövaren sätter i gång med medborgargarde och hysteri. Maja Holm blir insyltad och gör en privatutredning parallellt och i viss mån tillsammans med psykologer och polis.

Storyn är bra byggd. Spänningsromanen har de riktiga ingredienserna av trovärdigt staplat polisutredningsarbete, psykologprat och refererandet till Peter Pan är intressant eftersom det är en känd berättelse om borttappade pojkar i Landet Ingenstans.

Michael Katz KrefeldKatz Krefeld berättar om ett (danskt) samhälle i upplösning. Många av de vuxna har blivit sexuellt utnyttjade som barn. Därför utnyttjar de nu. Man förstår att tragedin går vidare och att inget stopp finns på borttappade pojkar i ett sammanfallande samhälle.

Jag tror att samhällskollapsen är budskapet i denna mörka bok om det nutida livet där ingen glädje finns och normal närhet mellan människor är väck. För nätverket av pedofiler byggs på, liksom småpojkars medverkan utan slut. Våldtagna flickor är som vuxna råa och snara att ta till våld. Och ja, vad kan man annat vänta, menar författaren nog.

Enbart Maja Holm, har haft en lycklig solig barndom, uppvuxen i den rika delen av stan. Det hindrar inte att hon knaprar droger och dricker vin oavbrutet; är vaken dygnsvis och ändå kör Mercedes och stoppas av polisen men grips inte. Hon tar inte vara på sin graviditet och ställer aldrig frågan hur vet pedofilen vilken dag som är de olika pojkarnas födelsedagar.

Maja Holm har inte mycket till känsloliv och ingen annan heller. Personliga katastrofer biter inte på Kats Krefelds bybefolkning.

Figurernas handlingar är effektiva i berättelsen men man kommer dem inte inpå livet. Deras reaktioner visar på en isolation som är tom och skrämmande. Maja Holm lämnar detta område och sin tänkta gärning där, lika lättsamt som hon kom dit; hennes väninnor saknar helt betydelse i hennes liv liksom karln vars sorti ägnas några rader utan snyft.

Men storyns intrig är bra och håller boken ut.

HELENA SIGANDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22