PESTÅREN

Oct 10th, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Recension

Omslag till PestårenAv Fabrizio Gatti
Gli anni della pesta, 2013
Översatt av Margareta Zetterström
Leopard Förlag, 2015
ISBN 978-91-7343-506-9, 352 sidor

Det är lite svårt att få grepp om den här berättelsen om den unge Rocco som säljer narkotika åt maffian ’ndranghetan från Kalabrien (en av de stora maffiaorganisationerna i Italien vid sidan av sicilianska Cosa Nostra och Camorran i Neapel), som är på väg att etablera sig i Milano. Det är fattiga pojkar som på detta sätt försöker skaffa sig en försörjning, men de har en grym arbetsgivare. När Roccos vän Luca mördas av ’ndranghetan bestämmer han sig för att utkräva hämnd och erbjuder sig att vittna mot maffian. I utbyte lovar staten att skydda honom och ge honom möjligheten att börja ett nytt liv.

Men det blir inte så. Regeringen sviker löftet och tar bort Rocco i vittnesskyddsprogrammet en månad innan rättegången ska börja. Varför den italienska staten ändrade sig är den fråga som Fabrizio Gatti vill ha besvarad i sin dokumentärroman och till viss del gör han det: det förekom ett hemligt samarbete mellan myndigheterna och ’ndranghetan.

Fabricio GattiI början av 1990-talet arbetade Gatti som kriminalreporter. Det var en turbulent tid i Italien när myndigheterna under en period försökte städa upp i brottsligheten. Polisen gavs resurser att bekämpa den bläckfisk som de olika maffiaklanerna utgjorde och Gatti skrev om detta. Men ungefär samtidigt började det politiska systemet att krakelera, en man vid namn Silvio Berlusconi kom in i politiken, korruptionen ökade och spred sig med vindens hastighet och – hey, presto – kunde Gatti och de flesta andra italienska medborgare märka att ett byråkratiskt motstånd mot polisens arbete växte sig allt starkare.

Därför gick det som det gick för Rocco. Den saken fick Gatti att börja gräva i historien. Han började befinna sig undercover i den 20-årige knarklangarens kvarter, prata med folk och fick alltmer bilden klar för sig. I denna härva blev bossar fällda, ’ndranghetan förlorade slaget om en liten del av Milano, men vann kriget och är numera den maffiaorganisation som troligen är mäktigast i Europa.

Men Gattis beskrivning av händelseförloppet känns inte tillfredsställande. Vad är roman och vad är fakta? Språket känns också förvirrande, en salig blandning mellan högprosa och gatans språk.

Fabrizio Gatti är född 1966 och uppmärksammades världen över för boken Bilal. På slavrutten till Europa (på svenska 2013) där han följer följt afrikanska flyktingar genom öknen mot ett hägrande Europa.

PER MAGNUSSON

 

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22