PERSUADER

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

By Lee Child
Bantam Press 2003

Titeln har en dubbel betydelse, som jag inte ska avslöja här, men så mycket kan jag dock säga att Jack Reacher, huvudpersonen i denna extremt hårda thriller, verkligen är en man som kan ”övertala” sina motståndare. I England och USA är detta den sjunde thrillern med Jack Reacher i huvudrollen – i Sverige har vi kunnat glädja oss åt tre. Den här är alltså något att se fram emot, vilket jag kan lova.

Aldrig förlåta, aldrig glömma, det är Jack Reachers motto när han är på uppdrag. Under ett av dessa mötte han Quinn, den värsta människa han hittills mött. Men nu var han död och det var Racher glad för ända tills han en dag såg honom livs levande igen i Boston.

Aldrig be om ursäkt, aldrig förklara, är ytterligare två av Reachers regler under uppdrag. De fyra reglerna gäller speciellt när han blir vittne till ett försök till kidnapping av en ung student vid en skola.

Under kidnappingen blir en polis skjuten till döds och Reacher tvingas fly tillsammans med studenten, vars far är en pamp vad gäller import av orientaliska mattor. Här börjar ett komplicerat äventyr för Reacher som får via prov på hela sitt register, vilket inte säger lite. Detsamma gäller även författaren Lee Child, som har en militär bakgrund och kan verkligen sitt ämne både den militära delen, men framförallt den vapentekniska dito. Det är en fröjd för en pensionerad kapten att läsa en thriller av det här slaget utan att någonstans hitta ett endaste fel.

Slagsmålsscenerna är fruktansvärda i sin brutalitet, men fullt trovärdiga och kan i sin autencitet jämföras med de som författaren Peter O’Donnell låter sin Modesty Blaise vara med om. Jag kan påstå säga att detta är Lee Childs hittills bästa bok, tätt följd av hans debut Dollar (den svenska titeln).

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22