PEKINGMÄNNISKAN

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Tore Frängsmyr
Natur och Kultur 2006

När Historiska museet i Stockholm dem 4 maj i fjol firade 60 år delades medaljen ”Historia magistra vite” ut till en person som gjort särskilda in satser för att visa historiens betydelse för vår tid. Den första mottagaren blev Tore Frängsmyr, professor i vetenskapshistoria vid Uppsala universitet.

I år har han kommit med en bok om Pekingmänniskan, den varelse som 1921 hittades av svenska forskare och som då troddes vara världens äldsta förhistoriska människa. Upptäckten offentliggjordes först fem år senare och det blev början på en omfattande jakt efter fler Pekingmänniskor. Under Andra världskriget såg japanerna till att ta hem de mest värdefulla fynden och sen dess har ingen sett till dem.

Tore Frängsmyr, som sedan 1982 är professor vid Institutionen för idé- och lärdomshistoria på Uppsala Universitet, har skrivit en personligt färgad och faktiskt riktigt spännande berättelse om den fascinerande upptäckten.

PER MAGNUSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22