PATRIOTERNA

Jan 6th, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till PatrioternaAv Pascal Engman
Piratförlaget, 2017
ISBN 978-91-642-0521-6, inbunden, 466 sidor

Säga vad man vill om överklassen, men den är bra att ha för konspirationsteorier. På något sätt verkar alla dunkla intriger och polisspår i Sverige leda fram till en paradvåning vid Strandvägen eller Karlaplan i Stockholm. Kanske säger det något om de kollektiva rädslorna i ett samhälle som länge eftersträvat (relativ) jämlikhet.

Så till vida följer Pascal Engman kända tankemönster i sin debutbok. Men han maximerar Östermalmsfobin och kör på den på ett sällan skådat högvarv. Frustrerade barn till kalla och penningfixerade fäder strålar samman i en stadsgerilla som avrättar ”kulturmarxistiska” journalister och tubbar hederliga invandrare att begå terrordåd i stor skala för att få de ”riktiga svenskarna” att resa sig i avpixlad vrede. Lämpligt nog får stadsgerillan understöd av en frustrerad medelålders polis som delar dess förvridna världsbild och fascistoida människosyn.

Patrioterna är framför allt en lyckad actionroman med starkt driv. Engman skriver en prosa som är som gjord för att direkt föras över till film eller tv, med täta perspektivskiften som också breddar de sociala utblickarna. Lite oväntat ägnar han särskilt mycket inlevelse åt en drygt sextioårig taxichaufför i Tensta som efter ett halvt liv i Sverige känner sig alltmer utsatt och tvingas till en vedervärdig handling.

Som person- och samtidsskildring är Patrioterna annars lite tunn. Under all yttre dramatik verkar Engman vara en romantiker. Han söker det goda hjärtat hos yrkesmördare som dras in i kampen mot stadsgerillan och ser på gammaldags manér tidningsjournalister som så viktiga att terrorister prioriterar att ta livet av just dem.

Författaren har tidigare arbetat på Expressen, och detta är hans romandebut.

PÄR ALEXANDERSSON

Pascal Engman

Pascal Engman. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22