PASTORERNA I KNUTBY

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Mårten Nilsson
Succéförlaget ABC 2005

Mårten Nilsson, för tre år sedan harangerad för kriminalromanen Reportern på dessa sidor, har återkommit med vad han kallar ”en autentisk kriminalroman” om skotten i Knutby och vad som hände dessförinnan och efteråt.

Inte ens den som följde händelserna i massmedia har kunnat hänga med i alla turer, men Nilsson – som följde dramat som reporter på Sveriges Radio i Uppsala – har gjort det och lyckas på ett både pedagogiskt och spännande sätt (trots att utgången var given) förklara hur tragedin blev möjlig.

Det är ett schysst stycke journalistik. Man blir dessutom medveten om att de dramatiska händelserna handlade om annat än passion. Det här är en bok om förtryck, om hur maktgalna människor med religionen som täckmantel försöker ta över ett litet samhälle och är nära att lyckas med det.

Mårten Nilsson lyckas dessutom göra det förståeligt hur polisen i Uppsala löste fallet, med både tekniska hjälpmedel och människokännedom.

Jag kan tänka mig varför författaren kallat boken en roman. Han är nämligen inte en kylig iakttagare. Under resans gång märker man hur hans egna känslor påverkas av det han får reda på och hur han reagerar utifrån det. Han skriver visserligen inte om sådant, men läsaren förstår ändå.

Det här är en viktig bok om den metodik ulvar i fårakläder använder för att förvända synen på vanligt hederligt folk och lyckas få dem att bli snudd på förbrytare – även om inte alla går så långt som till mord.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22