PASTOR VIVEKA OCH GLADA ÄNKAN

Apr 2nd, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omslag till Pastor Viveka och glada änkanAv Anette Haaland
Albert Bonniers förlag, 2018
ISBN 978-91-0-016997-8, inbunden, 287 sidor

Detta är den tredje boken om frikyrkopastor Viveka i Gamla Enskede i Stockholm (de föregående heter Pastor Viveka och tanterna och Pastor Viveka och hundraårsjubileet). Det handlar mycket om vardagen som till en del fylls med mysterier och brott.

Viveka, hennes man filmvetaren Pål och ett antal församlingsmedlemmar har lyckats få en lokal där de kan öppna bio. Det fanns tidigt en lokal biograf med en stumfilmspianist som kallades Glada änkan, fast hur glad hon var kan man ju undra när historien avslöjas. Dock har man fått hennes piano, det hon spelade på i biografen.

Detta är liksom de tidigare en mysdeckare, även om allt inte är så mysigt. Försvunna personer, mystiska män som sägs vara maffiatorpeder, ett avhugget finger hos en av de försvunna — Viveka har en hel del att oroas över. Hon har lätt att bli arg, dock på fel ställe, så hon går i terapi för att reda ut detta.

En positiv person är i alla fall hennes kyrkliga kollega Benedetto som är i Sverige på påvens uppdrag för att se till hur pengar bäst förvaltas. Han är förstås katolik men vill ändå bli medlem i församlingen.

Här går larmet hos alla normala läsare, men den oskuldsfulla pastor Viveka retar sig mest på att Benedetto tycker att hon ska tänka mer på hur hon rör sig är hon predikar, lite livligare.

Men andra församlingsmedlemmar är mer misstänksamma.

Mysterierna och problemen får sin lösning. Jag instämmer dock med kollega Nisse som i recensionen av första boken efterlyste ännu mer humor. Nu pendlar läget mellan mysdeckare, komedi och en hel del allvar. Inget fel i allvarlig botten till komedier, men skruva gärna till det lite till. Anar att det inte är sista boken om församlingen i Enskede.

LEIF-RUNE STRANDELL

Anette Haaland

Anette Haaland. Foto Caroline Waidelich

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22