PARASITEN

Jun 9th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till ParasitenAv Fredrik Ljung
Wahlström & Widstrand 2008

1990-talet var årtiondet då smågrabbar började bli finanslejon. De var så nyttiga för samhällekonomin att till och med Socialdemokraterna – som annars tyckte att det räckte att deras egna pampar och pampor blev rika – ville ha dem med. På en affisch från s vräkte sig en yuppie tillsammans med vacker hund i baksätet på ett vrålåk.

Om en sådan person har Fredrik Ljung skrivit romanen Parasiten, en historia som enligt baksidestexten delvis är självupplevd.

Henrik är bara några och tjugo när han utexamineras från Handelshögskolan och får ett av dessa smörjobb som finanssektorn kan erbjuda. Eftersom han är smart blir han snart ett namn att räkna med, dränks i pengar och status och börjar missbruka allt möjligt.

Ljungs huvudperson befinner sig i samma slags miljöer som beskrivs i Lapidus Snabba cash. Organiserad brottslighet rör sig i samma kretsar. Om en brud vill ha en lina kokain är det bara att knäppa upp gylfen så blir man avsugen som tack.

Allt är yta.

Vi har läst romanen om en falsk människas uppgång och fall många gånger förr, både i importerade böcker och svenska original. Parasiten skiljer sig inte mycket från de övriga. Texten om huvudpersonens uppstigande brukar vara den intressantaste och sedan kommer fallet (förfallet) och den ruelse som följer därpå. Men i den tristessen för man sig till livs ett slags drogernas FASS, vilket kan vara sociologiskt intressant.

Ljung skriver inte illa (det gör inga debutanter numera) men tycker att han måste berätta mycket mer än vad som är nödvändigt för att få en njutbar story.

LENA  BERGVALL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22