PARADISOFFER

Apr 18th, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Recension

Omslag till ParadisofferAv Kristina Ohlsson
Piratförlaget 2012
ISBN 9789164203854, Inbunden, 407 sidor

Kristina Ohlsson tillhör våra mest prisade deckarförfattare, flerfaldigt nominerad till utmärkelsen Årets Bästa Svenska Kriminalroman som hon är. Hon kommer säkert att vara med i diskussionen även i år, även om jag inte tycker att denna bok är den bästa hon skrivit.

Vi får åter stifta bekantskap med kriminalkommissarie Alex Recht och naturligtvis också Fredrika Bergman som nu arbetar på justitiedepartementet. Marginellt får vi också följa deras relationer med sina respektive familjer, åtminstone när det gäller Fredrika. Alex son Erik däremot, blir på ett dramatiskt sätt satt mitt i händelsernas centrum.

Författaren har med denna bok satsat på ett gammalt klassiskt koncept. En Boeing 747 med hundratals passagerare blir bombhotad och får inte landa, bränslet är på upphällningen. Den minutdramatik som man upplevt många tidigare i bok och på film hanterar Kristina Ohlsson skickligt. Det blir nervkittlande spännande. Som läsare är man absolut inte säker på hur det ska sluta.

Att hon vävt in annan problematik i handlingen förhöjer läsvärdet avsevärt. Islamskräck, terrorism, politiska förvecklingar och revirpinkande försvårar utredningen som leds av den karismatiska Eden Lundell på Säpo. Men Alex och Fredrika blir i allra högsta grad inblandade.

Liksom i författarens tidigare böcker skriver hon med en lätthet och ett språkligt driv som gör att man har med sig boken vid alla tillfällen för att kunna snika åt sig några sidors ytterligare läsning. Spänningsmässigt har hon här överträffat sig själv, även om själva intrigidén känns lite återanvänd. Det är också märkligt hur många Bergman det finns i svensk kriminallitteraturs huvudroller, men jag tror faktiskt att Kristina Ohlsson var först.

NISSE SCHERMAN

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson. Foto Anna Lena Ahlström

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22