PARADISET

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Liza Marklund
Piratförlaget 2000

Paradiset är Liza Marklunds tredje roman med journalisten Annika Bengtzon i huvudrollen. Precis som i de föregående romanerna Sprängaren och Studio sex berättar Marklund en rapp historia som läsaren, trots påtagliga brister i helhetsstrukturen, har svårt att lägga ifrån sig. Det är ingen stor litteratur, men den fyller sin funktion som underhållning under några sträckläsande timmar.

Problemet är inte heller denna gång berättartekniken, eller person- och miljöskildringen, utan romanens själva konstruktion. Det hela börjar bra (det gjorde även Studio sex), med dubbelmord i frihamnen, en bosnisk kvinna som jagas av den serbiska maffian och en mystisk organisation, kallad Paradiset, som påstår sig hjälpa mordhotade människor att byta identitet. Men ungefär mitt i boken tappar Marklund greppet. Det verkar som om hon inte riktigt vet hur hon skall avsluta det hela, kanske beroende på att historien inte håller för en fyrahundra sidor lång roman. Om Marklund skall behålla sin stora läsekrets bör hon snarast lägga ner betydligt mer tid på andra halvan av sina kommande romaner. Skulle tiden inte räcka till vore det kanske lämpligt att korta ner dem till ett mer hanterligt antal sidor. En kriminalroman behöver inte nödvändigtvis ha samma omfång som de ryska epikernas tegelstenar.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22