PAPPERSVÄGGAR

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av John Ajvide Lindqvist
Ordfront 2006

Lindqvist satte sitt signum i svensk litteratur genom att kombinera skräck och folkhem i förortstappning med romanerna Låt den rätte komma in och uppföljaren Hanteringen av odöda. Nu har han gett sig på att skriva noveller på ungefär samma tema och med ett likartat upplägg i de små berättelserna. Det börjar med en liten, knappt märkbar diskrepans och fortsätter mot olycka i nästan samtliga historier. På bokens baksida sägs Linqvist vara ”Sveriges störste skräckforfattare”, men här visar han det inte. Snarare kan man hitta andra kvalitéer, som medkänsla för ensamma och utstötta människor.

Bäst enligt min mening är inledningsnovellen Gräns där en tullare visar sig ha ett mer än normalt väderkorn för gömda saker. Detta leder till förskräckliga konsekvenser, men någon skräckkänsla infann sig icke. Lite mer då i novellen som gett boken dess titel – Pappersväggar – om en liten grabb som sover i en pappkartong i skogen och upplever ett okänt hot som utmynnar i ingenting. Där fick jag lite hjärtklappning.

Sluthanteringen är hundra sidor lång och ett slags fortsättning på Hanteringen av odöda som dock lämnar mig tämligen oberörd. Kanske beroende på slutet.

LENNART BRÅDING

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22