PÅMINNERSKAN 


Jun 16th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till PåminnerskanAv Anne Tyler
Noah’s Compass 2009
Översatt av Ingegerd Thungström
Damm Förlag 2010

Om att bli klok men kanske inte lycklig i och med att man äntligen fattar vad som är livets viktigaste inslag är ett tema i Tylers nittonde bok Påminnerskan. I Sverige var Tyler som mest i ropet för cirka 25 år sedan.

Huvudperson är Liam Pennywell, relativt misslyckad nybliven pensionär som just flyttat in i en ny och billig lägenhet när han drabbas av inbrott och vaknar bandagerad på sjukhus. Det mesta tycks fungera, faktiskt allt utom minnet. Detta tål han inte, utan bestämmer sig envist för att minnas vad som inträffat.

Anne TylerFrån att ha varit en färglös människa – han  är så omodern att han inte ens har en dator, viket e-postande elever i den grundskola där han är lärare – låter Tyler honom sakta men säkert växa till en personlighet. Han har svårt att ta kontakt med människor, men nu måste han göra det för att få veta vad det är han glömt. Omgivningen är skeptisk, vad kan en sådan människa ha för nytta av att komma ihåg saker ur sitt liv.

En kvinna – inte heller hon av den sort som hamnar i modemagasinen – får honom att leva upp. Att hon inte är allt det Liam tror och hoppas är givet, men hon tycks vara nyttig för honom. Och när hans tonåriga dotter tillsammans med pojkvännen dyker upp i hans tillvaro och de bosätter sig hemma hos honom finner han att det troligtvis finns ett liv trots allt.

Tyler skriver varsamt och med torr humor om en bildad man som egentligen tänkt bli filosof och som på sätt och vis också är det. Detta är en bok som gör läsaren glad och varm invärtes.

HELGA LINDH

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22