PAKTEN

Jul 11th, 2022 | By | Category: 2022-07 juli, Recension

Omslag till PaktenAv Sharon Bolton
The pact,2022
Översättning Åsa Brolin
Modernista, 2022
ISBN 978-91-8023-447-4, inbunden, 360 sidor

Sharon Bolton har skrivit många spänningsromaner, de flesta med helt olika slags intriger. Men alltid med många överraskade vändningar. Så också i denna.

Vi är i Oxford och sex unga gymnasister firar att de snart ska få sina slutbetyg. Alla ser fram mot lysande karriärer, de är bland de bästa i skolan, en exklusiv privatskola, så fem av dem har växt upp i priviligierade familjer. Den sjätte, Megan, kommer från enklare förhållanden men fått stipendium, och verkar också ha en fin framtid.

De är 17 och 18 år, dricker och festar och får dumma idéer. En de sätter i verket är att de ka köra en bit i hög fart på motorvägen, men i fel riktning. Bara ett par tre minuter.

När fem av dem gjort det och klarat sig undan katastrof mer eller mindre tvingas dem sjätte, den blygaste och räddaste killen, att också göra det. Men nu går det illa: de väjer för en mötande bil, krockar inte men den mötande kraschar och börjar brinna. En ung mor och två småbarn dör.

De kör hem, men inser att deras bil har identifierats. Ska de erkänna? Då riskeras deras framtider.

Till sist erbjuder sig Megan att ta på sig skulden mot att de andra hjälper henne med advokat (en pappa är mycket framgångsrik), besöker henne om hon hamnar i fängelse, Och, viktigast, de ingår en pakt, skriver papper på hur allt gått till, fotograferar dokumentet med alla närvarande på bilden. Var och en av de fem ska göra Megan en tjänst när hon kräver det.

Det verkar först gå bra, vårdslöshet i trafik, vållande till annans död, men ung, ostraffad och utan uppsåt. Så blir det inte, hon döms för mord, får livstid med minst 20 år i fängelse. (Skulle inte tro att domen skulle bli sådan i Sverige.)

Så kommer den egentliga thrillerdelen, 20 år senare. Megan är tillbaka, till synes sjuk, säger att hon livet av minnesförlust, men vill ha tillbaka kontakten med sina ungdomsvänner. De har inte hjälpt henne med advokat (tvärtom, visar det sig), de har inte besökt henne eller skrivit till henne i fängelset. Men de har skapat en fond för att kunna ge henne ett startkapital. Men har hon tappat minnet behövs den väl inte?

Thriller och psykologisk spänningsroman (sånt som Sharon Bolton verkligen kan), och goda personskildringar av de fem i vuxen ålder. Det kommer många överraskningar för de inblandade och för läsaren, det mesta bara lätt obehagligt men med ökande dramatik mot slutet.

Och mycket Oxford-miljö.

LEIF-RUNE STRANDELL

Sharon Bolton

Sharon Bolton. Foto Michael Webberley

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22