PAGANINIKONTRAKTET

Jul 19th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till PaganinikontraktetAv Lars Kepler
Albert Bonniers Förlag 2010

Författarparet Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril som döljer sig bakom pseudonymen Lars Kepler, följer upp fjolårets succé Hypnotisören med ännu en mycket dramatisk kriminalroman.

Det är mycket spännande. Intrigen har vävts ihop med nästan osannolikt många beståndsdelar som mer eller mindre trovärdiga bildar ett scenario som får läsaren att snabbt bläddra till nästa sida. Hur ska det gå? Hur hänger det ihop? Intrigen är något slags blandning av vad man kan hitta i Arne Dahls och Jo Nesbös böcker. Följaktligen finns här säkert en och annan dold MacGuffin som är svår att hitta. Författarna följer också upp Stieg Larssons stil med ett otal cliffhangers. Allt för spänningen skull. En så osannolik historia som denna borde egentligen inte fungera, men det gör den. Det är det osannolika som blir själva underhållningen.

Boken är skriven i presens , vilket är ganska ovanligt för deckare och kriminalromaner, men det skapar en stor närvarokänsla. Och att de kan skrivandets hantverk råder det inget tvivel om. Få av dagens författare i denna genre är så drivna. Det är välskrivet men också lite tråkigt. En droppe humor á la Arne Dahl hade inte skadat. Om inte annat som kontrast till de alltför många och alltför detaljerat beskrivna våldssekvenserna.

Det är absolut inte våldet som gör boken spännande. Det är sökandet efter sanningen och man vill hela tiden veta svaren på de gåtor som framställs. Därför blir de detaljerat beskrivna actionscenerna mera som utfyllnad och man vill egentligen bara vidare till problemlösningen. De två polishuvudpersonerna har lite av superhjältestatus. Joona Linna som man kan misstänka är synsk eftersom han hela tiden vet i förväg vad som ska ske. Hans partner är en mer Salandersk typ. En liten ung kvinna med stora krafter.

Två personer påträffas döda i Stockholm. Omständigheterna är extremt mystiska och Joona Linnas envishet gör att när man börjar vända på stenar uppdagas händelser med internationella kopplingar, där brottslingarna inte skyr några medel.

NISSE SCHERMAN

Lars Kepler: Alexandra och Alexander Coelho Ahndoril. Foto Anna-Lena Ahlström

Lars Kepler: Alexandra och Alexander Coelho Ahndoril. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22