PÅ TAL OM SHERLOCK HOLMES

Feb 14th, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till På tal om Sherlock HolmesAv Dorothy L Sayers
Översättning av Per Olaisen av fem essäer
Med förord av Ted Bergman
Ellerströms, 2014
ISBN 978-91-7247-353-9, inbunden, 103 sidor

Det här är en liten (pocketformat fast inbunden) godbit för tre målgrupper: Holmesfantaster, Sayersälskare och alla som roas av parodier på högtravande akademiska resonemang.

Som Ted Bergman påpekar i inledningstexten betraktas de 60 texterna om Sherlock Holmes av de mest hängivna läsarna som dokumentära rapporter skrivna av dr Watson. Det ger förstås underlag för resonemang om fakta som inte alltid är kongruenta mellan skrifterna.

Dorothy SayersOch här engagerar sig Dorothy Sayers i denna utredning. I några essäer går hon igenom andra Holmesforskares teorier och ibland accepterar deras slutsatser, ibland ger andra lösningar. Det handlar om när Holmes studerade vid universitet, och då måste man ju också fastställa när han föddes, om dr Watsons förnamn (John H Watson, men kallas också James), om änklingen dr Watson (hur många gånger var han gift?), och om de förvirrande datumen i The Red-headed League.

Som avslutning finns ett föredrag som hölls i Oxford 1935 om Aristoteles och detektivromanen. En text som bör läsas av alla författare, särskilt deckarförfattare.

En oundgänglig bok för Holmes- och Sayersälskare.

LEIF-RUNE STRANDELL

PS Jag läste boken på tunnelbanan i Stockholm och fann mig vid ett tillfälle sittande bredvid en man med deer-stalker-hatt, som också finns på bokens omslag. Och jo, han hade också förts in i böckernas värld av Sherlock.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22