PÅ STORT ALVAR

Aug 12th, 2012 | By | Category: 2012-08 aug, Recension

Omslag till På stort AlvarAv Johan Theorin
Wahlström & Widstrand 2012
ISBN 978-91-46-12155-5, inb, 261 sidor

Johan Theorin är en utomordentlig novellist i all sin lågmäldhet. Hans novell med den allt annat än publikfriande titeln ”Södergatans östra trottoar” i antologin Berättelser i svart (Aleph 2000) är närmast att beteckna som en svensk novellklassiker. Den utspelar sig i hans barndoms Nora i Bergslagen.

När han nu kommer med en novellsamling utspelar sig berättelserna emellertid på Öland, där han tillbringade sin barndoms somrar och dit han fortfarande återvänder. Det har tagit mig 15 dagar att läsa den. Jag har nämligen läst en novell varje kväll när jag gått och lagt mig och samlingen innehåller 15 noveller plus ett förord.

Johan TheorinEn del skrönor påminner om skepparhistorier, andra är kusliga berättelser med drag av spökhistoria. Det grävs gravar både för att lägga ned och hämta upp kroppar av såväl människor som djur.

Men Theorin kan också vara underfundigt humoristisk som i novellen ”Att fånga ål och annat”. Varje lördag sedan hennes man gick bort åtta år tidigare har Elsa bjudit fiskaren Erik på kaffe utan att något har hänt. Men den här lördagen gör Elsa slag i saken och förför Erik. Theorin beskriver denna händelse på ett sätt med skickliga dubbeltydigheter som demonstrerar hur klurig den beräknande Elsa är.

En annan novell utspelar sig mitt emellan Öland och Gotland, där man från fiskebåten bara ser hav vart man än vänder sig. Ändå hörs en hund skälla ute i tomheten. Det får sin förklaring och novellen fortsätter på torra land vid återkomsten till Öland.

Utan att på något sätt likna H.P. Lovecrafts betydligt saftigare novellistik så utgör novellen ”Utgrävningarna i Rälla ödekyrka” en slags pendang till Lovecrafts berömda novell ”Dagon”. Lovecraft tillhör tydligen Theorins litterära inspirationskällor.

Att läsa en novell varje kväll innan man somnar är ingen dum idé. På ett år har man läst 365 noveller och på tio år har man läst 3650 noveller. Och eftersom olika författare skriver på olika sätt och hanterar olika ämnen, så får man sig till livs en mycket rikare litterär kost än om man bara läser 800 sidor tjocka luntor, där stora delar av texten bara är transportsträckor. Börja gärna med Theorins samling. Texterna har författats under åren 1985–2011 och varit publicerade i olika sammanhang.

BERTIL FALK

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22