PÅ SPANING EFTER FARFAR

Jun 26th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till På spaning efter farfarAv Arto Paasilinna
Isoisää estimässä, 1977
Översatt av Camilla Frostell
Brombergs,2015
ISBN 978-91-7337-680-8, 181 sidor

Paasilinna har alltid roat mig med sina skrönor om uppfinningsrika finska män med frihetslängtan. Mannen sprudlar oavbrutet av berättarglädje och märkliga infall. Huvudpersonerna har ofta en anknytning till de krig som Finland råkat in i och det finns drag av Runebergs Sven Duva i de flesta av dem.

Arto PaasilinnaMen nog märks det att denna bok är skriven för många år sedan. Kvinnosynen är som Sven Duvas fader sergeanten, avdankad, arm och grå. De kvinnor som uppträder i På spaning efter farfar är antingen rivjärn som man måste fly ifrån, galningar från Tyskland eller medlemmar i världens äldsta yrkesgrupp.  Unket, herr Paasilinna!

I övrigt är berättelsen en roadmovie där farfar skinnhandlaren för femtioelfte gången har lämnat sin diktatoriska hustru. Han drar norrut men frun vill ha hem honom igen varför hon skickar barnbarnet Aakusti att leta rätt på rymlingen. Denne Aakusti upplever många äventyr i Finland, Norge och Sverige innan han och farfar beslutar sig för att slå sina påsar samman och ge sig ut på kontinenten, till Paris och London där den socialistiskt lagde farfadern visar fram sina mest kapitalistiska sidor.

I övrigt flödar konjaken lika makalöst som Paasilinnas skrivklåda över sidorna.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22