OXEN Mörkermännen

Feb 20th, 2018 | By | Category: 2018-02 feb, Recension

Omslag till MörkermännenAv Jens Henrik Jensen
De morke mänd, 2014
Översättning Leif Jacobsen
Polaris, 2017
ISBN 978-91-88647-01-6, inbunden, 510 sidor

Det här är andra delen i serien om den f d elitsoldaten Niels Oxen. Del tre har just kommit men jag har inte hunnit läsa den ännu. Redan mot sista tredjedelar av den här boken insåg jag att det måste komma en del 3 (minst).

Liksom med Milleniumtrilogin är detta en serie som bör läsas i ordning, det är nämligen samma historia som bara styckats upp i olika delar. Inget fel i det, men läsaren bör alltså helst inte hoppa in i mitten även om författaren sett till att det finns en del förklaringar om vad som skett i tidigare del.

Jag gillade del 1 och jag gillar också denna del. Det är ett thrillerformat som växlar mellan långsam detaljerad berättelse och häftiga actionsekvenser. Det går ungefär halva boken (många sidor alltså) som sakta bygger upp spänningen.

Detta är alltså ingen renodlad deckare eftersom vi rätt väl vet det mesta om skurkarna som är i färd med att i det fördolda styra Danmark bakom den skenbara demokratiska processen. Det finns ett par gåtor, vem är den mäktigaste av skurkarna, och kan man lita på alla inblandade eller är de motståndare som låtsas vara på den goda sidan?

Huvudpersonen är alltså Oxen som efter hårda påfrestningar i olika utlandsinsatser nu lider av posttraumatisk stress, mardrömmar, och som i ensamhet utanför samhället försöker skaffa sig trygghet i tillvaron. Efter första boken är den tryggheten svårare eftersom han inser att de män han utmanat gärna såg att han försvann för gott, dock helst eter att ha lämnat ut de handlingar som avslöjar vilka de är.

Vid sin sida, liksom i första boken, har han den enbenta kvinnliga säkerhetspolisen (men inte förrän ganska långt in i boken), och hennes chef, säkerhetspolischefen.

Det är en typisk bladvändare med insprängda kapitel som avslöjar hur de hemliga männen och deras inhyrda hantlangare arbetar.

Bokserien säljer bra i Danmark och den borde locka thrillerläsare också här. De både huvudpersonerna är riktiga superhjältar trots sina skador.

Jag ska snart läsa del tre.

LEIF-RUNE STRANDELL

PS Recensentkollega Leif Peter Jensen har också läs boken.

Jens Henrik Jensen

Jens Henrik Jensen. Foto Red Star Photo

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22