OXEN: GLADIATOR

Jan 25th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till GladiatorAv Jens Henrik Jensen
Gladiator, 2021
Översättning Leif Jacobsen
Polaris, 2021
ISBN 978-91-7795-463-7, inbunden, 530 sidor

Nu har det svenska förlaget kommit i kapp de danska originalen. Femte delen i serien om Niels Oxen, dansk jägarsoldat, dekorerad för insatser i krigssituationer, lider av PTSD men är nu på bättringsvägen. Många sidor liksom de tidigare, men en klassisk bladvändare, lättläst.

Det går att läsa den här fristående, men det ger mer om man läser dem i ordning: De hängda hundarna, Mörkermännen, Den frusna elden och Lupus.

De tre första hänger ihop, del 4 och nu 5 är mer fristående, men huvudpersonerna Oxen, den danska säkerhetspolisen Margrethe Franck och den nu pensionerade polischefen Axel Mossman finns med i alla. Personernas utveckling under perioden är inte oväsentlig. Nu tillkommer en ung kvinnlig polis som egendomligt nog arbetar vid den avdelning i Köpenhamn som räknas som avstjälpningsplats, de som ska leta rätt på försvunna och folk som håller sig undan polis och domstolar.

I början är det en förhållandevis enkel polishistoria: vem håller på och skjuter ihjäl ett antal krigsveteraner? Men när säkerhetstjänsten är inkopplad är det förstås inte så enkelt.

Efter halva boken blir det mer en internationell spionthriller. Författaren visar sig klara av också det.

Det dröjer länge innan titeln får sin förklaring.

En del av grundhistorierna (med dolda maktstrukturer) kan tyckas otroliga, men jag började läsa den här boken samtidigt som nyheterna meddelade att danska politiker och höga chefer inom underrättelseväsendet åtalas. Så där känns den aktuell. Däremot är brexit med men ingen pandemi stör resandet och polisutredningarna.

Jag har läst alla delarna med förtjusning (liksom många andra i Danmark och Sverige). Får se om Jens Henrik Jensen lyckas variera Oxens liv ytterligare. Det kan behövas mer terapisamtal.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jens Henrik Jensen

Jens Henrik Jensen. Foto Red Star DK

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22