OXEN Den frusna elden

May 20th, 2018 | By | Category: 2018-05 maj, Recension

Omslag till Den frusna eldenAv Jens Henrik Jensen
De frosne flammer, 2016
Översättning Leif Jacobsen
Polaris, 2018
ISBN 978-91-88647-54-2

Denna tredje del i serien om Niels Oxen, posttraumatisk stress-drabbad elitsoldat i Danmark, verkar vara den sista. Eller kanske inte.

De tre delarna hänger så intimt ihop att man bör, kanske rentav måste, börja från början. Först kom De hängda hundarna, sedan Mörkermännen. Där flyr han från Danmark, hans båt skjuts sönder, och alla utgår från att han är död.

Men nu får vi veta att han hamnar på en ö i Sverige, blir omhändertagen, och inser att han måste fortsätta sin kamp. Och det gör han tillsammans med kamraterna från de tidigare böckerna, polisen Margrethe Franck (som fått sparken från säkerhetspolisen och nu jobbar som hotellstäderska och kassör i livsmedelsbutik) och Axel Mossman som också fått kicken (pension) från tjänsten som chef för säkerhetspolisen.

I olika kapitel får vi följa de tres arbete men också hur deras motståndare, den hemliga gruppen Danehof agerar, i trygg förvissning om att de lyckas göra sig av med Oxen.

Jag gillade de första delarna, och jag gillar också denna. Vi får verkligen hoppas att det inte existerar sådana hemliga verksamheter som i sanning arbetar efter Wallenbergarnas motto att verka utan att synas, och som inte drar sig för omfattande våldshandlingar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jens Henrik Jensen

Jens Henrik Jensen. Foto Red Star Photo

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22