OXEN De hängda hundarna

Jan 6th, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till OxenAv Jens Henrik Jensen
De haengte hunde, 2012
Översättning Leif Jacobsen
Bokförlaget Polaris, 2017
ISBN 978-91-88647-00-9, inbunden, 455 sidor

Detta ska vara den första delen i serien om Niels Oxen, och den kom ut redan 2012. Man kan undra varför inget av de större förlagen tog den snabbt. Den har sålt bra i hemlandet, över 150.000 ex enligt omslaget, och den ska filmatiseras. Och har fått publikens pris vid en dansk krimfestival 2017.

Jag förstår att den passar bra att göra film eller tv-serie av. En udda huvudperson som (liksom Lee Childs Jack Reacher) är mycket kompetent. Oxen är den mest medaljerade soldaten i Danmark efter insatser i forna Jugoslavien och Afghanistan, dessutom med en oavslutad polisutbildning. Erfarenheterna har dock gett honom problem och för att klara dem drar han sig tillbaka till en skog tillsammans med sin hund, whisky och hasch. Det funkar bra, tills han av misstag befinner sig på en brottsplats och polisen hittar honom. En del antar att han är den skyldige, men chefen för danska säkerhetspolisen engagerar honom i stället för att bedriva, i hemlighet, en parallell inte helt laglig utredning om varför ett par högt uppsatta män hittats döda efter att deras hundar dödats genom hängning som en varning.

Det får räcka som redovisning av innehållet. Som van läsare av spänningslitteratur vet man att när säkerhetspolis är inblandad så finns det många skumma detaljer. Så också här. Påminner inte så lite om Le Carrés skildringar av hur ingen kan lita på någon annan inom hemliga verksamheter.

Eftersom det redan på omslaget står att det är första delen i Oxen-serien kan man trots mycket våld och dödande vara lugn för att hjälten på något sätt klarar sig i slutet. Huvudpersonen är en av dessa moderna superhjältar, men här finns också en enbent kvinnlig säkerhetspolis som spelar en viktig roll, och som, misstänker jag, vi också får följa i de kommande böckerna.

Det är ett väldigt driv i berättelsen, bladvändare kan passa bra här. Det är heller inget idolporträtt av hur det är i krig, även om de är av FN sanktionerade.

Författaren på webben: jenshenrikjensen.dk

LEIF-RUNE STRANDELL

Jens Henrik Jensen

Jens Henrik Jensen. Foto Red Star Photo

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22