ÖVRIG HÄNDELSE

Dec 29th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till Övrig händelseAv Ulla Bolinder
Books on Demand, 2017
ISBN 9789176994879, häftad, 356 sidor

Författaren tillhör kategorin flitiga. Jag tror att detta är hennes fjortonde bok. Trots att hon inte har fått något egentligt genombrott fortsätter hon att ge ut sina egensinniga, finurliga och ytterst läsvärda kriminalromaner. Hennes namn cirkulerar inte i pressen, även om hon verkligen är värd det. Hon har sina fans, men de är varken inflytelserika eller många.

Ulla BolinderUlla Bolinder har aldrig rättat in sig i ledet. Hon har aldrig följt vedertagna normer och regler för hur man skriver en kriminalroman. Tvärtom, hon har skapat en alldeles egen stil. I början av sitt författarskap utgjordes böckerna av olika handlingar som protokoll, beslut, polisförhör etc. På senare tid har hon låtit intrigen rulla framåt via en mängd olika personers berättelser. Då är det personer som både har varit mitt i händelsernas centrum och i dess periferi.

Jag har alltid uppskattat hennes sätt att berätta. Ulla Bolinder har alltid lyckats skapa spänning och alltid vrickat sig fram i intrigen med att bit för bit släppa olika detaljer i händelseförloppet via de olika berättarna. Helt unikt, vill jag påstå.

Författaren väjer varken för obehagliga ämnen eller för hemskheter i karaktärernas vittnesmål. I denna bok börjar det med att en tioårig flicka försvinner på väg hem från skolan. Berättelsen pågår i flera år och läsaren får i ganska långsam takt konfronteras med olika utsagor som så småningom leder till avslöjandet. Under tiden som utredningen pågår kommer många tips in, både med och utan substans. Rykten sprids snabbt och innevånarna i trakten tittar snett på varandra.

Jag tröttnar inte på Ulla Bolinder. Denna gång har hon skapat en mer tät historia än på länge. Jag önskar bara att hon kunde få den uppmärksamhet som hon sannerligen är värd.

NISSE SCHERMAN

Dast har en intervju med författaren.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22