OTHERLAND IV: DET OFULLBORDADE LANDET

Jan 15th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av Tad Williams
Otherland: Volume Two: River of Blue Fire, 1998, senare delen
Översättning av Eva Haskå
B. Wahlströms 2000

Tad Williams är inte precis den mest fåordige av författare. Hans väldiga virtual reality-svit Otherland har just (april 2001) fullbordats med fjärde originaldelen hemma i USA, och i svensk översättning delas varje del upp på två volymer vilket följaktligen kommer att leda till åtta svenska delar.
I mitten av det tjugoförsta århundradet har det ytterst hemliga Graalbrödraskapet, som består av några av världens rikaste människor, konstruerat ett eget virtuellt universum, kallat Otherland, i avskildhet från det vanliga virtuella Nätet. Syftet är dolskt och märkligt, och ingen oinbjuden ska få komma in. Emellertid har ett antal barn och ungdomar världen runt fångats i VR på grund av Otherlands existens och kan inte väckas ur sin komaliknande sömn. Det är anledningen till att våra ”hjältar”, en mycket blandad grupp personer av olika ålder, kön och hudfärg, har hackat sig in i Otherlandsystemet – och nu kan inte heller de komma ut ur simuleringen. Otaliga bisarra äventyr och stora faror är följden.
Del ofullbordade landet är, som synes ovan, andra halvan av originaldel två, den del som tydligast lider av ”mellanbokssyndromet” – det vill säga, det är i den man ser minst av framåtrörelse och mest av på stället marsch. Vilket inte innebar att denna del på något vis är tråkig. Williams må vara pratsam, men han är en så energisk fabulist att de virtuella världarna som huvuddelen av handlingen utspelas i, är konstant nyfikenhetskittlande och underhållande. Och han är en så övertygande karaktärsskildrare att de många huvudpersonerna får liv.
Dessutom har han god kontroll över sina grundteman: verklighetens förhållande till fantasin, och historieberättandets betydelse för den mänskliga tillvaron. Kort sagt är Otherland en något tör lång men mycket fängslande berättelse.
Översättningen är god, även om jag saknar den framtidsslang som Williams har skapat på engelska. Men den var kanske svårt att göra något svenskt av.

ANNIKA JOHANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22