OSYNLIG

Nov 10th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till OsynligAv Paul Auster
Invisible 2009
Översatt av Ulla Roseen
Albert Bonniers 2010

När Paul Auster nu skrivit en raffelroman blir ”seriösa” kritiker alldeles perplexa. En av dem beskyller honom för att vara trött, en annan för att vara obegriplig. Tydligen är det fortfarande alldeles omöjligt för somliga att uppskatta en bladvändare.

Alldeles utan invändningar mot boken är jag inte. Auster kommer inte helt ur rollen som just seriös trots att romanen innehåller både mord, spioneri och sex. Mitt i alltsammans blir han pretentiös så att det nästan stör.

Vi vet alla att bland verklighetens folk är inte amerikaner de godaste som finns, var det inte ens 1967 när Vietnamkriget rasade som värst. Men Austers huvudperson Adam Walker, nästan äckligt snygg 20-årig amerikansk poet och dessutom döende i blodcancer, träffar på en fest i New York på ett par fula européer – sensuell fransyska och ond schweizare som till råga på allt troligen är spion av något slag. Han snärjs med löften om både det ena och det andra, och han vore väl knappast en rättrådig USA-medborgare om han inte lockades av 1) pengar och 2) sex.

Det har blivit en elegant händelsedriven roman om svek,  brott och eventuellt incest som i extra ”roman- och dagboksform” hastigt förs mot ett oundvikligt slut.

Auster har fått på truten eftersom han inte har något budskap och därför inte lyckats fylla minst en recensentsjäl med substans.

Jag tycker han kan luta sig tillbaka och ta den saken med ro. Han har skrivit en bladvändare och det är inte allom givet.

PER MAGNUSSON

Paul Auster

Paul Auster. Foto Jerry Bauer

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22