OSTINDIEFARARE

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 2004

Det står ”En historisk Homan-deckare” på omslaget. Historisk, mycket, Homan är huvudperson, men deckare, nja.

Det bästa med Jan Mårtensons Homan-böcker är de kulturhistoriska inslagen, som ofta tar det mesta utrymmet. Deckargåtor spelar bara en roll som motor för berättandet. Den populärhistoriskt, med inriktning på konst och kultur, kan ha stor glädje av böckerna, den renodlat mysterieinriktade har det inte i samma grad.

Likaså med denna: här är det historiska den absoluta huvudsaken. Stockholm 1799 och en ostindiefarares resa tur och retur Kanton i Kina, med affärer, segelskeppsromantik, pirater och lite skumraskaffärer.

Som ung läste jag många spännande sjöromaner (inte bara Skattkammarön) och fann därför stort nöje också i denna. Men unge skeppspastor Homan (anfader till antikvitetshandlare Homan, som återberättar historien med grund i efterlämnade handlingar) skulle alls inte behövt tampas med så utstuderade skurkar som försöker ta hans liv och som ligger bakom ett mord ombord för att också mindre äventyr men fler pirater och stormar hade varit nog för berättelsen.

Så den som älskar deckare behöver inte läsa den här, men den som tycker att livet ombord på en ostindiefarare skulle vara spännande att pröva på kan rekommenderas en resa med Kanton med Jan Mårtensson som guide.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22