ÖSTEN MED RÖSTEN – sångare, musikant och underhållare

Dec 27th, 2015 | By | Category: 2015-12 dec, Recension

Omslag till Östen med rÖstenAv Christer Borg
Kira Förlag, 2015
ISBN 978-91-87875-07-6, 275 sidor

Östen Warnerbring hade varit sångare, klarinettist och musikant i många år innan han slog igenom om blev Östen med rösten med hela svenska folket, så känd att en norrländsk showorkester döpte sig efter hans smeknamn. Nu har den skånske journalisten och huvudpersonens vän Christer Borg skrivit en utmärkt memoarbok om den gänglige, slängige, välsjungande mannen. Han har utgått från egna minnen och två flyttkartonger fyllda med tidningsurklipp och funnit att artisten gjort så mycket mer än vad minnet berättade. Det är nog klippen som orsakat en del upprepningar i texten, men dessa kan nog ses som ett understrykande av något lokalt viktigt, eftersom Borg gärna håller delar av sin text inom sydsvenska gränser.

I början av karriären var Warnerbring, naturligt nog, inte värst känd utanför Skåne men efter att gjort en del jazzinspirerade grammofonskivor som inte gjorde stort väsen av sig spelade han 1965 in schlagern En röd blomma till en blond flicka (Red roses for a blue lady från 1948 av Sid Tepper och Roy C. Bennett, svensk text Carl Holmberg) hamnade han på Svensktoppen som då hade om möjligt större genomslagskraft än nu. Det var ett genombrott som ledde till ytterligare ett 40-tal låtar på den listan och en period som programledare för det programmet. Och en hel del liknande jobb för både radio och TV. Dessutom deltog han i Melodifestivalen flera gånger och började göra omskrivna krogshower i Stockholm, Malmö och andra ställen. Men berömdhet är kortvarig. Generationsskiften har gjort att inte många numera minns den eminente gentlemannen med den stora rösten även om det fortfarande finns folk som glatt nynnar Du borde köpa dig en tyrolerhatt. I Skåne minns man dock artisten, kompositören och textförfattaren och hyllade honom så sent som 2011 med en utställning på Johannamuseet i Skurup och Limhamns Museum.

Östen Warnerbring föddes den 22 november 1934 i Malmö, blev i ungdomen nöjesjournalist på Skånska Dagbladet, spelade jazz och blev svensk schlagerkung och mer eller mindre komplett underhållare tills han 1985 drabbades av en hjärtinfarkt och hjärnblödning som gjorde att han tappade minnet och inte längre mindes sin musik och sina texter. Arbetstillfällena blev inte längre så frekventa eftersom han inte längre klarade av att vara den entertainer (Östen förskånskade uttrycket till Anton Tainer) han varit tidigare. Slutet kom den 18 januari 2006 i ett hotellrum i San Agustín på spanska Gran Canaria. Östen med rösten blev 71 år gammal.

Journalisten Christer Borg som arbetat i mer än 35 år på Kvällspostens nöjesredaktion kom att följa Östen Warnerbring under nästan hela hans karriär och var en av de vänner som besökte Warnerbring under dennes sista ensamma år. Han skrev den första officiella biografin om ABBA, tog initiativet till Kvällspostens Edvardpris, en av Nöjessveriges äldsta utmärkelser, samt har skrivit boken Jazzen i Malmö. I början av 90-talet samarbetade han med Trolle Rhodin i en rad cirkusprogram för SvT Malmö och de senaste åren har han varit pressansvarig hos Cirkus Maximum. Christer Borg är ledamot av Cirkusakademien, formand för Sällskapet Gammeldanskens Vänner, ordförande i Johnny Bode Delgadas Stiftelse och styrelsemedlem i Git Gays Artistfond.

KJELL E. GENBERG

Christer Borg

Christer Borg. Foto Claes Westlin

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22