OSTADIG OCH FLYKTIG

Apr 17th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Osradig och flyktigAv Lennart Lundstedt
Förlaget Orda 2012
ISBN 9789174970173, inb, 229 sidor

Lennart Lundqvist har gedigen deckarerfarenhet. Han är bibliotekarie och medlem i deckarföreningen Dråpliga Sällskapet. Detta är hans första roman, men han har tidigare fått ett antal noveller publicerade.

Författarens huvudperson är antikvariatsbokhandlaren Staffan Modin. Han är en ganska tilltufsad och cynisk person. Läsaren får följa hans tankar ganska ingående. Modin är lite av en filosof. Han funderar över det mesta. Varför allt blev som det blev.

Staffan Modins tankar och Lennart Lundstedts författarskap innehåller en knastrande torr och knappt förnimbar humor. Den kallas kanske brittisk. I alla fall är den angenäm att läsa.

Lennart LundstedtBokhandlarens fru hittas mördad i armarna på en annan man, som också är död. De återfinns i familjens sommarstuga. Att Modin inte blir mer misstänkt än han blir kan tyckas märkligt, i synnerhet som han inte har något alibi. Han flyttar så småningom till stugan och blir värvad av det suspekta lokala Förbundet. De delar ut farliga uppdrag som inte riktigt faller Modin i smaken.

Berättandet är långsamt och författaren behärskar språket bra. Att det blir lite action på slutet känns inte nödvändigt egentligen. Det stillsamma berättandet och den torra humorn kunde istället ha fått mer plats.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22