ÖRNEN OCH ORMEN

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Recension

av Douglas Boyd
The Eagle and the Snake 1992
Översatt av Lars Krumlinde och Sven Erik Täckmark
Bra Böcker 1995

När jag fick den här tegelstenen (592 sidor) i min hand och såg att den skulle handla om Vietnamkriget och om Främlingslegionen, så undrade jag hur jag skulle orka att ta mig igenom denna, som jag trodde, macho-grabbiga bok. Måste nu erkänna att jag blev fångad från första sidan.

Boken handlar om Raoul Duvalier, kapten i Främlingslegionen. Han tillfångatas vid Dien Bien Phu 1954 av nordvietnamesiska soldater, och utsätts för tortyr för att han ska avslöja var legionen grävt ner sin guldkassa. Han överlever den fruktansvärda tortyren utan att avslöja var guldet finns. Svårt invalidiserad återvänder han till Frankrike. Efter en lång tid på ett sjukhem återhämtar han sig sakta, men han kommer aldrig mer att kunna gå. Han ställs inför krigsrätt och förlorar sin officers grad. Också sin familj förlorar han, föräldrar och hustru, som inte orkar se honom invalidiserad.

Duvalier drar sig tillbaka till ett slott i Dodogne som krympling i rullstol. I närheten finns också hans kusin Marie, som blir hans älskarinna.

I sin ensamhet smider han planer på att återvända till Vietnam och hämta hem guldskatten. Själv kan han inte åka, men samlar ihop ett gäng forna soldater som utbildats i Främlingslegionen. De här soldaterna får man lära känna ingående. Man får följa deras liv innan de gick in i Främlingslegionen och orsaken varför de gick med, hur de utvecklades under tiden de var där, och vilken sorts människor de blivit efter utbildningen. En verkligt intressant personbeskrivning.

Det blir en äventyrlig och strapatsrik resa tillbaka till Vietnams djungler. Finalen blir dramatisk. Duvalier utsätts ännu en gång får tortyr, för med i gruppen finns också en förrädare.

Bokens författare Douglas Boyd har tidigare skrivit 19 böcker om musik och har för detta blivit hedersdoktor. Örnen och Ormen är hans thrillerdebut. En i mitt tycke mycket hedervärd debut.

HELEN STENBACK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22