ORMSTENENS GÅTA

May 19th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Ormstenens gåtaAv Jason Goodwin.
The Snake Stone 2007
Översatt av Hans Berggren
Alfabeta 2008

En eunuck som snavar över lik i 1830-talets Istanbul och löser intrikata mordgåtor med kopplingar till lord Byron och reliker från Jesus sista måltid – låter det exotiskt nog, som en bekräftelse på att det knappast går att hitta på mer udda grepp för att hålla detektivromanen vid liv?

Ta det lugnt. Jason Goodwins roman – en uppföljare till Eunuckens gåta – har allt detta, men är framför allt en välskriven och ovanligt doft- och färgrik historia som mer hör hemma i en traditionell engelsk berättarkonst än bland några moderna försök att på allvar spränga genregränser.

Jason GoodwinSom sådan är Ormstenens gåta ett fynd, full av charm och snabba nedslag bland Istanbuls ruckel och palats, och med en och annan ironisk blinkning åt den orientalism som ofta präglat västerländska skildringar av staden sedan just början av 1800-talet.

Här blir Istanbul en sinnebild av ett labyrintiskt sanningssökande ned genom historiens lager, där hemligheter som bokstavligen bevarats under ytan i århundraden friläggs. Spänningen är kanske inte alltid på topp, men underhållande är det hela tiden.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22