ORMGUDEN

Feb 4th, 2008 | By | Category: 2001-1, Recension

Av Clive Cussler och Paul Kemprecos
The Numa Files; Serpent 999
Översatt av Ove Fransson
B. Wahlströms 2000 
Man känner igen Cussler på hans kunskaper om djuphavsdykning, men i den här volymens djupa vatten simmar han ganska illa. Eller kanske alltför lika det han skrivit innan, och det är inte lite. Alla manliga hjältar verkar uppvuxna på gym och alla damer har stretchat sig sagolikt snygga innan de hamnade inom vetenskapen.

Boken har en för svenska läsare ganska intressant öppning. 1956 kolliderade passagerarfartyget Stockholm med italienska Andrea Doria och ett antal personer omkom. Fast den som kollar fakta om olyckan (det finns massor av material att gå igenom) finner snart att Cussler verkligen använder sig av licensia poetica. En bit in i berättelsen hamnar man hos gamla Mayakulturen och får nygamla inblickar detta folks livsstil. Om Cussler verkligen skrev detta 1999 kan man utgå från att han bara följt program på Discovery Channel, och de är inte alltid dagsens sanning.

Det blir snudd på New Age när författaren berättar om Columbus femte resa över Atlanten i hopp om att finna en väldig skatt, som dessutom skall avslöja Amerikas Förenta Staters framtida öde.

Cussler kommer antagligen igen … men kom igen, Cussler!

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22