ORMENS TECKEN

Jun 11th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Ormens teckenAv Raymond Khoury
The Sanctuary 2007
Översatt av Ulla Danielsson
Norstedts 2008

Förre arkitekten Khoury är känd som manusförfattare inom film och TV och efter Den siste tempelriddaren (2006) har han också etablerat sig som framgångsrik thrillerskrivare. I ormens tecken utspelas i Mellanöstern och berättar om sökandet efter en motsvarighet till Ungdomens källa, den som garanterar, om inte evigt liv, så åtminstone ett mycket långt liv.

Under stormningen av en by nära Bagdad år 2003 hittar en grupp amerikanska soldater ett dolt rum i ett hus som tydligen använts som fängelse. I huset finner man många döda människor som tydligen utsatts för medicinska experiment. På väggen finns en bild av den draklika ormen Ouroboros som biter sig i svansen. Arkeologer vet att det är en uråldrig symbol som tusen år tidigare användes av det hemliga sällskapet Renhetens Brödraskap. Det väcker frågan om symbolens betydelse i nutid, är den en länk mellan forntid och dagens Irak.

Tre år senare får arkeologen Evelyn Bishop besök av en irakisk vän och flykting som erbjuder henne intressanta artefakter, bland annat en antik handskrift med medicinsk innebörd. Men den skriften intresserar också den irakiska säkerhetstjänsten och när Evelyn kidnappas börjar hon inse att hon hamnat i en internationell sammansvärjning.

Det är beundransvärt hur Khoury håller historien igång och låter den enträget följa utlagda spår. Egentligen skulle storyn ha räck till flera böcker – så ni begriper att det är action så det räcker.

Raymond Khoury. Foto Suellen KhouryRaymond Khoury är libanesisk-amerikansk författare till Den siste tempelriddaren som utgavs i USA 2005 och blev en internationell bästsäljare. Hans andra roman, I ormens tecken (Sanctuary) kom på originalspråket 2007. Khoury flyttade till USA år 1975.

HELGA LINDH

Raymond Khoury, Foto Suellen Khoury

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22