ORMARS SKEPNAD

Jan 15th, 2008 | By | Category: 2001-3, Recension

Av Minette Walters
The Shape of Snakes 2000
Översatt av Cecilia Franklin
Bonniers 2001

Ett gammalt dödsfall spökar i Ormars skepnad. Vid den inte speciellt eleganta Graham Road i sydvästra London bodde ”missnöjets vinter” 1978 en avskydd svart kvinna kallad ”Galna Annie”. Det en gång så stolta Storbritannien var lamslaget av strejker. I november detta år dog hon en våldsam död och det förklarades med att hon varit full och blivit påkörd av en lastbil. Den som hittar henne är den unga fru Ranelagh som envisas med att det rör sig om ett mord.
Historien rullas upp bakifrån genom fru Ranelaghs berättelser som fått diverse dokument medan hon envist sökt komma fram till sanningen. Fejkade dokument och fotografier ger boken en prägel av dokumentär, något som verkligen förhöjer det redan höga läsvärdet. Man får en portion spänning men den kan njutas rent litterärt. Undan för undan avslöjas detaljer och hemskheter i spelet runt ”galna Annie” som egentligen inte alls var galen utan led av en sjukdom, som fick henne att uppträda konstigt. Vad hände med hennes uppenbarligen dyrbara tillhörigheter? Vem plågade hennes katter på en alldeles förfärligt sätt?
Mellan åren 1978 och slutpunkten 1999 händer mycket med M. Ranelagh och hennes grannar. Personligheterna avslöjas på ett ovanligt skickligt sätt.
Ur deras sociala samspel växer fram en bild av hur aningslöst hänsynslösa vi människor kan vara. Den som får omgivningen emot sig har inte mycket chans.
Hur känns det att ha svikit en medmänniska i en fruktansvärd belägenhet? Ormar kan ha många skepnader. Det är hemskt att konfronteras med ormen i det egna psyket, den som ingen av oss vill kännas vid. Jag förnam att detta är en bok som handlar om mig och den medmänskliga skuld som ibland kan portförbjuda sömnen. Sådan effekt har stor litteratur. Ormars skepnad är av den halten. Därtill är den spännande, läsvänlig och fascinerande och kan njutas även utan djupsinne och eftertanke som en alldeles ovanligt fascinerande berättelse som är väl översatt av Cecilia Franklin

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22