ORMARNA

May 12th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till OrmarnaAv Sadie Jones
The snakes, 2019
Översättning Jan Hultman & Annika H Löfvendahl
Sekwa Förlag AB, 2020
ISBN 978-91-88979-08-7, 422 sidor

Det unga paret, Bea och Dan, ska äntligen ge sig ut på en längre bilresa genom Europa. Dan behöver nytändning som konstnär, Bea behöver lite avstånd från sin psykoterapeutiska verksamhet med missbrukare i London. De har med möda skrapat ihop pengar, för att vara borta några månader.

Det första uppehållet sker hos Alex, Beas bror, som driver ett hotell på den franska landsbygden. Redan vid grinden kan de ana att något inte är som det ska. Ett gammalt slott i förfall, omgivningarna igenväxta, dörrarna stängda. och ingen Alex på plats.

Därmed börjar en närmast klaustrofobisk skildring av den mänskliga naturens lägsta nivåer.

Sadie JonesOm ormar rasslar på vinden är det inget mot reptilerna i mänsklig gestalt. Unkna familjehemligheter flyter upp, välbevarat bakom gnistrande fasader, sår som etsat in sig i huden, i själen. Allt på en scen av ofattbart överflöd, frosseri, makt och förnekelser. Fadern har ett fastighetsimperium, eget flyg och omsätter miljoner i mer eller mindre skumma affärer. Modern har ett långt gånget missbruk liksom Alex. Bea hatar sin mor. Och Dan möter både en ny värld och en ny hustru, som ingen gång berättat fullt ut om den värld hon egentligen kommer ifrån. Och valt bort. Familjerelationen präglas av kyla.

En kedja av händelser flätas samman i svärta och bråd död och vecklar ut sig i mordutredningar och underliga insatser från det franska rättsväsendet.

Ormarna är en roman med många bottnar och svår att inlemma i någon tydlig genre. Visst, den har thrillerns alla tecken, och med typisk engelsk berättarteknik som håller läsaren fjättrad i kontinuerlig spänning.

Men det är också en psykologisk text om en dysfunktionell familj, om övergrepp, missbruk och bortträngningar och vilka förödande konsekvenser det får på det enskilda livet. Författaren kan sitt hantverk och bilderna stannar som Hitchkock film klipp. Kanske kan man även uppleva den typiska filmmusiken från skräckfilmen, , i textform. Det som sätter betraktaren i beredskap.

Sadie Jones är en väl etablerad författare i den engelska litteraturen men bara två tidigare böcker utgivna i Sverige.

Sammantaget är det en mycket spännande bok och läsvärd bok med ett kanske inte helt självklart slut.

GUNILLA LINDBLAD

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22