ORDER FRÅN BERLIN

Feb 9th, 2017 | By | Category: 2017-02 feb, Recension

Omslag till Order från BerlinAv Simon Tolkien
Orders from Berlin, 2012
Översatt av Thea Fält
Harper Crime, 2017
ISBN 978-91-509-2230-1, 368 sidor

Simon Tolkien är barnbarn till John Ronald Reuel Tolkien som blivit världsberömd för Sagan om ringen och Bilbo. Juristen Simon, som föddes 1959 i Storbritannien kom själv att bli författare. Han har under 2010-talet kommit ut med tre kriminalromaner med polismannen Trave som huvudperson. En av dessa är Order från Berlin som utspelas hösten 1940 när tyskarna besegrat Frankrike och London hukar under de fruktansvärda bombmattorna som går under namnet blitzen.

Winston Churchill och hans mångårige livvakt Walter Thompson har liksom Hitler och andra nazikoryféer framträdande roller i Tolkiens spännande spionroman men bärande huvudfigur är kriminalinspektör Quaid vid Scotland Yard och hans assistent Trave.

Simon TolkienMedan storpolitiken har sin gång (Hitler ville egentligen inte ha krig mot England medan Churchill visste att nazisterna måste stoppas med alla medel) faller en man mot sin död i London. Det avfärdas först som ett urspårat familjegräl med döden som följd men Trave lyckas klura ut offrets rätta identitet och finner att spåren leder mot en mullvad inom den brittiska underrättelsetjänsten – en man som tar sina order från Berlin och vars huvuduppgift är att mörda premiärminister Churchill nu när Hitler övertygats om att de två länderna aldrig kan bli allierade. Trots överordnades motstånd fortsätter Trave med sin utredning.

Det är inte lätt för honom och inte heller för alla andra som bor i London och andra orter när Storbritannien ideligen utsätts för bombningar. Tolkiens beskrivning av mörkläggningarna, ambulansernas sirener som försökte överrösta flyglarmen och livet i skyddsrummen får läsaren att förstå den fruktan som rådde på gatorna och bråten runt de utbombade husen där människor dog och döende väntade på hjälp som kanske skulle komma.
Samtidigt ger Tolkien en politisk historielektion med tydlig tonvikt på tidens konstigheter och faror. Berättelsens många turer ger också en insikt i hur arbetskamraters vänskap kan växa trots motstridiga avsikter i ett händelseförlopp som inte är lätt att genomskåda. Det är en spännande och trovärdig historia men största behållningen fick jag av den autentiskt täta beskrivningen av krigets London.

Simon Tolkien är efter karriären som brottmålsadvokat numera bosatt med sin hustru och de två barnen i Kalifornien.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22